Szakértőink 

 

Honti Károly
Brikett és Pellet
szakértő
06 70 9324-683
honti.karoly@nadland.hu

Bényi Tibor
Elektromos fűtés
szakértő
06 70 932 4680
benyi.tibor@nadland.hu

Szállítás:

Brikett:
Budapesten és környékén
saját autóval Magyarország
más területén futárcégekkel.

Elektromos fűtés:
Az egész ország területén
GLS-sel.

 

Hogyan kerülhető el a szén-monoxid mérgezés?

 

           

 

HOGYAN KERÜLHETŐ EL A SZÉN-MONOXID-MÉRGEZÉS?


Sajnos hazánkban nem múlik el úgy fűtésszezon, hogy ne hallanánk szerencsétlenül járt honfitársainkról, akik szénmonoxid mérgezés áldozataivá váltak.

A szénmonoxid alattomos ellenség: színtelen, szagtalan és az egészségre rendkívül káros. Az erős szél még a szabályosan épített kéményekbe is be tud fújni, és visszanyomja a kifelé törekvő füstgázokat, ezáltal okozhat mérgezést.
Pedig a szénmonoxid mérgezés megelőzése könnyen és nem utolsó sorban viszonylag olcsón megoldható. Első lépésben ajánljuk a  szénmonoxid-riasztó használatát. A néhány ezer forintért beszerezhető készülék beüzemelése nem igényel szakembert, a vásárlás után azonnal hálózatra csatlakoztatható, és probléma esetén riaszt.  Aki azonban a probléma komplexebb megoldását tűzi ki célul, annak ajánljuk a már itthon is kedvező áron beszerezhető kémény huzatfokozóinkat, illetve huzatszabályozóinkat.
A huzatfokozók a gyenge kéményhuzatú kéményekhez ideálisak. A bármilyen típusú (gáz, fa, szén, pellet, brikett, olaj) tüzelőberendezéshez használható Grox huzatfokozók javítják a kémény hatásfokát, a füstgáz kiáramlását, és jelentősen csökkentik a szén monoxid mérgezés lehetőségét, mivel megakadályozzák a szél „bebukását” a kéménybe. A biztonságosabb üzemelés mellett a legnagyobb szélben is teljesen hangtalanul működő – dupla csapágyazású - huzatfokozó turbina optimálisabbá teszi az égést, ezáltal pedig hatékonyabbá válik az energia felhasználás. Szűk keresztmetszetű kémények esetében új tüzelőberendezés vásárlásakor bontás nélkül is biztosítható az optimális füstgáz kiáramlás. Működési elve rendkívül egyszerű, a szél energiáján alapul. A legenyhébb légmozgásra is működésbe lép a turbina, ezáltal egy vákuumot hoz létre a kéményben, ami a füstgáz kiáramlást felgyorsítja, majd a szél elállása után a forgás leáll, így feleslegesen nem szívja ki a meleget. A rendkívül könnyen szerelhető huzatfokozó és az azt tartó szegecsek is teljes egészében rozsdamentes acélból készültek, ezáltal teljesen ellenállnak a füstgáz okozta kémiai folyamatoknak. A turbina hatékony és olcsó megoldás a kéményszellőztetéssel kapcsolatos problémák kiküszöbölésére, a biztonságos fűtési rendszer megvalósítására.
Ezzel ellentétben a huzatszabályozók a normál, vagy erős működésű, illetve a túlméretezett vagy a gyűjtőkémyények esetében ideálisak. Segítségükkel hatékonyabb és ezáltal energiatakarékosabb fűtéshez jutunk. A szintén rozsdamentes acélból készült, saválló termék optimális, állandó és az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletet teremt a kéményben, ezáltal jelentősen javítja az égés minőségét. A meglévő huzatot optimálisan csökkenti, és speciális kiképzésének köszönhetően benn tartja a még éghető gázokat, ami által jelentős, 10-48%-os energia megtakarítás érhető el. (Gázfűtés esetén 10-19%, fa, szén, brikett, pellet, stb. esetén 20-48%-os az elérhető megtakarítás mértéke.)

A magasabb égési hőmérséklet miatt csökken a kéményben a káros és szennyező anyagok lerakódása, ezért a kormos, kátrányos, hideg falú kémények esetén is melegen javasolt a használata. A szennyezett, elkormosodott, kátrányosodott kémények esetében először tisztítsuk le a kürtőt, majd ezután állítsuk munkába a grox kéményhuzat szabályozónkat. A termék használatával a szénmonoxid mérgezés veszélye is jelentősen csökkenthető. A normál esetben tisztítást és karbantartást nem igénylő huzatszabályozó különböző méretekben, kör, vagy négyzet alakú kürtőkre felszerelhető kivitelben illetve egyedi méretre készítve is kapható.

 

Szénmonoxid riasztó:

 A szénmonoxid riasztó, megvásárolható ITT